21 декември 2008

ДАНС разследва случая на пострадалите от САПАРД

Служители на ДАНС се захванаха с разследване на случая на двамата предприемачи от Земен, които се оказаха в мръсна хватка на чиновници от Агенция САПАРД. Продължава борбата за доказване на истината. От всички представени документи, в това число и определението на прокуратурата, става ясно, че незаслужено са обвинени в опит за измама и без основание им се отказват плащания за два проекта по САПАРД и от тях се иска да върнат вече преведени пари. След среща със земеделския министър Валери Цветанов те отново попадат лице в лице изп. директор на агенцията Константин Паликарски. Висшият служител се оказа със завидна биография на активен борец срещу корупцията. Действията му обаче навеждат на други мисли. Почти не остана инстанция, която да не е сезирана за случая.
В подкрепа на потърпевшите от "непреклонното" поведение на Паликарски се обяви Софийската търговско-промишлена камара.

В свое писмо до министър Цветанов те настояват за нова проверка. Подобно писмо беше изпратено и на 15.12.2008г. с молба да се извърши проверка, за да се установи истината по двата проекта по САПАРД и да се изплати дължимата субсидия, общо по двата проекта в размер на 620 000 лв.
На 17.12.2008г. министърът се е видял с Васил Николов -единият от предприемачите. Той разпорежда на началник кабинета Салиха Емин да влезе във връзка с ВрИД шефа на фонда Ализан Яхова и да се назначи проверка. Васил Николов отива в Агенция САПАРД и там се среща с Яхова, която го препраща при Константин Паликарски като изп. директор на агетнцията. А точно той още на 21.08.2008г. обвинява Николов в опит за измама и иска от него да възстанови сумата от 900 000 лв. На 11.11.2008г. прокуратурата постановява, че измама няма и стига до извода, че служители на ДФ "Земеделие" умишлено са посочили в доклада невярна информация. От СТПК считат, че при такава фактическа обстановка е крайно неуместно Паликарски и назначеният от него служител Стефан Пеев да се занимават повече с този случай и оставят на министъра да прецени дали въобще да се занимават с Агенция САПАРД. Те припомнят, че е налице още едно доказателство - декларация от завода производител на машината - Метарем-гр. Павликени, за която Паликарски и Пеев твърдят, че е стара. Междувременно в подкрепа на предприемачите от Земен се обявиха много хора, убедени в тяхната правота. За жалост настъпващите светли празници отлагат изясняването на случая, но дано Рождеството помогне за възтържествуване на истината.

Няма коментари:

Публикуване на коментар