09 януари 2015

Жертви от Шарли


Дни наред, обяснимо,  новината за зловещия атентат срещу френското сатирично издание „Шарли Ебдо", при който загинаха  10 журналисти и двама полицаи, е водеща за медиите по света и у нас.  Коментатори бистрят темата от различни гледни точки и анализират кои са и какви са извършителите. Светът се обяви за Шарли.  

В цялата работа обаче нещо липсва. Има празнота и тя  се крие в отговора на въпроса защо се стигна до тук. Някак си няма го и отговора на въпроса кои са причините и кои са виновните. Освен загиналите, за които и за чиито близки е много жалко, след кървавия атентат срещу журналисти и последвалите нападения в парижко предградие, признати също за атентат, жертви на Шарли сме всички ние. Както беше на 11 септември. Посегателството срещу Свободите е повсеместно, но освен съпричастие има нужда и от отрезвяване.

Когато теолози говорят, че краят на света, според Апокалипсиса от Библията, е започнал, то това сякаш са недвусмислени знаци. Хората наивно си мислят, че нещо може да се поправи и не си дават сметка, че злото е сторено и счупеното гърне (смятай Светът)  ще бъде само залепен, но ще си остане счупен.  Радикалния ислям е точно толкова зловещ, колкото е и липсата на всяка духовност. Човечеството радикално е загубило страхът от Съзидателя и само очистването през Страшния съд е предстоящото.

Повод за коментар от събитията във Франция взеха и пернишки политици. Членът на ръководството на местната структура на Атака Павел Павлов обяви, че партията иска да бъде завършена оградата по границата ни с Турция, да се  възстановят заставите и кльоновете по границата и  да се увеличи щатът на Гранична полиция, така че не полицаи от вътрешността на страната а граничари да пазят границата от бежанците идващи от ислямски държави.

Предложенията, които вече се обсъждат на най-високо ниво в държавата, са само материални мерки. Но от какво ли се пазим и какви стени да издигнем в сърцата си и какво да направим за очовечаването на оскотелия човешки род, потънал в грях и съблазни. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар