15 януари 2015

Храмът „Свети Теодор” в Бобошево

Каквото и да са говорили нашите управници с държавния секретар на САЩ Джон Кери все е от голямо значение.. За нас обаче е истинска гордост, че вторият по важност човек в Америка спомена една от най-големите и значими исторически и културни забележителности в община Бобошево – православната черква от 11-ти век „Св. Теодор”, коментираха местни жители по повод изразеното задоволство от Джон Кери, че САЩ си партнира с българските граждани за опазването на културните богатства на страната. Той спомена храмът „Свети Теодор Тирон” в Бобошево като добър пример.

През 2012г. Държавният департамент на САЩ отпусна субсидия от 38 790 долара за подпомагане реставрацията и консервацията на старинния храм. Парите бяха по линия на специалната програма на Държавния департамент на САЩ, наречена "Посланически фонд за опазване на културното наследство". Програмата е насочена към опазването на културното наследство в различни страни по света и дава възможност Америка да покаже лице , извън търговските и политически отношения, демонстриращо уважение към културите на другите народи, обясни тогавашният американски посланик у нас Джеймс Уорлик.

Храмът беше в незавидно състояние, а направеният през 60-години дървен навес над рухналия покрив беше напълно изгнил. Въпреки това по стените на църквата са запазени, макар и частично, стенописи с изключителна стойност. Изследователите спорят за датировката на храма и според някои той е от 13-14 век, но други са намерили доказателства, че е строен през първата четвърт на XI в. Църквата е архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение от 1972 г. Сега над храма има масив навес, а с доброволен труд местните хора си направиха и място за отдих и магерница близо до паметника, защото там по традиция се дават курбани на празниците на св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар