06 януари 2015

Само девет манастира в Пернишко са обитаеми

Манастир "Св. Вознесение" при с. Горна Врабча
Само девет  от съществувалите през Средновековието в Пернишкия край над 100 манастири са обитаеми. За седем от обителите се грижат монаси, а в два има послушници.

Духовният живот не е прекъсван от много години в Дивотинския манастир „Света Троица” и в Кладнишкия манастир „Св. Николай Мирликийски”, който пострада тежко по време на земетресението през май 2012 г.  и все още не е напълно възстановен, а това създава грижи на игумена йеромонах Рафаил.

Духовен живот поддържа и игумена на Одранишкия манастир „Св. Апостоли Петър и Павел“ младият отец Ефрем.

За манастирско стопанство на манастира „Св. Йоан Кръстител”  при село Жабляно се грижи монашеското братство от Копиловския манастир на архимандрит Касиан.

Монаси има и в манастирите край трънското село Ерул "Св Троица"  и при земенското село Горна  Врабча, "Св. Вознесение",  а в близкото село Смиров дол монашеско братство създава исихастирио с нов православен храм.

Послушници се грижат за Билинския манастир „Св. Архангел Михаил” и Пенкьовския „Св. Петка”.

При трънското село Велиново доброволци под ръководството на богослова фотограф Светлозар Стоянов възстановяват Мисловщицки (по старото име на селото) манастир „Успение Бородочно“.

Най-известен и посещаван е Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян” над брезнишкото село Гигинци, до който в момента се прави нов път с планове да стане готов до пролетта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар