17 март 2011

Режат жицата на нета?


От няколко дни интернет доставчиците са в паника. Потребителите също. Ни в клин, ни в ръкав отговорни инстанции в държавата са се сетили да изпълняват закон, който дълго е стоял забравен. Жиците, по които тече интернет трябвало да се скрият под земята, само че те са си във въздуха. Сега се разбързали да ги резнат и така народецът да остане без нет.

Ситуацията е същата като с маршрутките между Перник и София. Прави се нещо, без да е добре обмислено. Спряха маршрутните превози, защото превозвачи си намерили вратичка в закона и возели хора между областния център и столицата пред погледа на всички, които е трябвало да ги спрат. Народът остана без превоз, а в освободената ниша се наместват удобни на сегашната власт фирми.

Така и с интернета. Някому скимва изискването за предимно подземно изграждане на Интернет мрежите. В същото време - там където законът разрешава - надземните мрежи се приравняват на строеж. Нещата заприличват на пълна лудница, сполучливо определя дребен интернет доставчик.

Проблемът е доста сложен, но от цялата бъркотия става ясно, че ГЕРБ и в тази област налага монопол. Като се резне кабелчето на дребния доставчик, ще остане място само за тия дето дават интернета с модемче и ако искаш да си в час и да те има във Фейсбук или на скайпа, ще плащаш само на Джиесем операторите и за Интернет. От друга стана ще намалее и публиката на сайтовете, които ще бъдат впрегнати в предстоящите избори и манипулацията ще намалее, а полето за политически сражения и компромати ще се ограничи.

Отгоре на всичкото на страницата на Министерството на транспорта и съобщенията бил публикуван проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронните събщениия. Според тези, които са имали търпението да го разглеждат – бил на 44 страници и бил предложен за обществено обсъждане.

Може би като го разгледаме ще знаем дали ГЕРБ иска да ни спре интернета, дали ни налага нов монопол или и двете.

Няма коментари:

Публикуване на коментар