15 октомври 2011

Петковден е духовен празник на БрезникБеше преди 4 или 5 години. В офиса на партия НДСВ имаше пресконференция по някакви политически теми, не ги помня. Но между всичките казани неща, председателката на царската партия в Брезник Емилия Вълова сподели между другото, че има идея да предложи Петковден да стане официален духовен празник на техния град. Тогава това много впечатли, написах си кратка дописка и го запомних. Минаха няколко години. и едва миналата - 2010г., година Общинският съвет в Брезник обсъди въпроса и взе решение, когато се чества света Петка по календара на Българската православна църква - на 14 октомври, в Брезник да има духовен празник. за първи път това стана миналата есен, но аз го пропуснах. тази годиина обаче бях там за празничната света Литургия, за литийното шествие и курбана.
Откакто свещеник в Брезник е отец Константин Стойчев, там богослужбата е удоволствие, защото той винаги служи вдъхновено, старателно и с упование. Този път презвитерата Малтена я нямаше, за да пее с жените от църковния хор в Брезник. Отецът беше поканил певци от Духовната семинария. Хубавият глас и доброто познаване на църковнославянските песнопения на Цеко от Световрачане направиха службата незабравима. Момчето завършило семинарията, но сега не учи в Богословския факултет, а право. така допълни с песнопенията си службата, че дълго ще се помни. С него беше и сръбчето Милош, който общува с нашите духовници отдавна, както и още един младеж.Старата църква, която е изключително добре поддържана от учителката Аниела Асенова, внучка на дългогодишен местен свещеник, се изпълни с народ. Хората прииждаха и след като Литургията беше започнала. Жените напълниха с разни празнични гозби една маса, на която беше коливото за празника и няколко стола. на листчета писаха имената на своите близки, за да бъдат упоменати имената им при освещаването на храната и подпъхваха дребни банкноти по листчетата със суеверието, че така си плащат за Божията милост.

Накрая на службата отецът произнесе проповедно слово. Той разказа в кратце житието на света Петка и обясни като какво е това да се отдадеш на подвиг в пустинята и защо се налага, когато си обграден от суетата на днешния ден. Подкрепи словата си и с послания на светите отци. накрая отец Константин призова патството си към благонравие и послушание.

"Нека бъдем послушни към светата Църква, към светиите, към гласа на отците, към нашата преподобна майка Петка - Параскева, закрилница на град Брезник и на целия български народ. И нека се стремим към велико благочестие и смирение, за да може един ден всички тъй, чрез покаянието да се преселим заедно в Царството небесно и да се изправим пред Христа, не посрамени, с наведени глави да чуем приказките:"Лукавий и лениви, рабе!", а със смирение да чуем думите на Господа: "Ела, добри и верни, рабев радостта на Господаря си!". Така отец Константин завърши своята проповед и благопожела: "Бъдете благословени!".След него пред събрания в храма народ застана йеромонахът Никанор от Църногорската света обител и даде напътствени слова на хората каво да правят по изборите, които скоро ще бъдат в държавата. Да слушат сърцето си и да не вярват на всичките предизборни обещания, да не се поддават на съблазънта за пари срещу гласа си, защото безплатното сиренце е само в капана и да не прощават на политиците, ако ги излъжат, поръча отчето. Ако сте излъгани още на третия ден след изборите отивайте пред Общината с домати и с яйца , а благославяме и камъни, каза монахът.Свето причастие получи малкия Яким. Той и майка му Христина са едни от най-редовнитена празничните боголужби в храма. Момченцета има свое страдание, а майкат, подкрепяна от своите родители се грижии за него да расте като всички свои връстници.После празникът продължи с литийно шествие из целия град. От пред застана момченце с Кръста, подир него - две деца понесоха храмова икона на света Петка и после се вдигнаха хоругвите. Мъже от настоятелството носеха анафората и благословеното от предния ден на вечерня петохлебие. Литията мина покрай храма "Св. Георги", който скоро ще бъде ремонтиран с пари от спечелен проект. Поспря пред сградата на Общината и по заобиколни улици стигна площада.


Пред читалището беше отслужен водосвет. хората се поръсиха и се подредиха за анафората. Наложи се отчето да напони, че най-отпред са мъжете, а подир тях - жените, според реда на Църквата. като дойде ред на някогашния кмет на Брезник бай Георги Михайлов, отчето поспря с ръсенето и му връчи почетен медал и грамота от името на Църквата, защото като приятел помагал на православието в трудни времена.

След литията, народът се върна в храма за постната курбан чорба заради петъчния ден и да опита от ястията на брезничанки.В храма се пази от миналата година и частица от мощите на света Петка, донесена от Чипровския манастир с благословията на Величкия епископ Сионий, викарий на видинския митрополит.Специално за празника, учителката Аниела Асенова се беше погрижила и за изложби около и в храма. Жените от Брезник бяха наредили носии покривки и други ръкоделия в изложба „От сръчните ръце на граовката“. Там се мъдреше и една огромна тиква, отгледана от архитектката на общината Инка Аврамова.

В храма бяха показани есета на ученици от местното училище "Васил Левски" на тема „Може ли да се приеме за послание житието на Света Петка?“ и фотоси на оброчни кръстове от района, посветени на различни светии и издирени от децата.

Духовният празник на Брезник вече е факт. Радвам се, че това стана и е за много хора, ми сподели неговата инициаторка Емилия Вълова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар