15 октомври 2011

Монахът Никанор: Безплатно сирене има, но само в капанаМонах отправи предизборен призив без цвят по време на празниците за Петковден в Брезник. Добилият популярност отец Никанор от Църногорската света обител над село Гигинци прикани народа да прояви акивност на предстоящия вот, но мъдро да избира, като послуша сърцето си. Той припомни завета на св. Нектарий Егински и съветът да се избира управник с евангелски принципи и живот, изпълнен с евангелсака добродетел, защото безбожният злодей като управник е нещастие и беди за народа.

Монахът обасни с прости думи и че не бива човек да продава гласа си за дребни пари, защото безплатно сирене има , но само в капана. Ако обаче хората се окажат излъгани от политиците може да ги погнат с домати и яйца след изборите. А благославяме тояги и камъни, каза монахът.

Предавам цялото му проповедно слово, защото в него се говори и за опасностите от възможтия добив на злато близо до Брезник.


Преди да пристъпим към освещаване на коливото и на приготвените от вас празнични храни в чест на празника, бих искал, така, както сме събрали тук, скупчени множество вярващи, православни, благочестиви хора, бих искал да направим съобщението, че с Божията помощ и с подкрепата на много добри хора е изготвен и одобрен проект за пълна реставрация, ремонт и възстановяване на брезнишкия катедрален храм " Св. Георги". Има голяма възможност още следващата седмица да се подпише договор за това. След като бъде направено уточнението и консултациите със съответните органи и институции, ние ще ви уведомим предварително и ще ви поканим на това радостно събитие в храма.
След като това се случи, град Брезник ще има една от най-хубавите църкви в България, както вече, с Божията помощ, има и един от най-хубавите манастири в страната ни.

Същевременно, припомняйки си синодалната разпоредба за опазване на клириците от участие в политическата борба във връзка с предстоящите избори и имайки на очи това, което там се казва, ние като представители на най-голямата религиозна общност от православни християни, сме длъжни тук да ви призовем за проявяване на активна гражданска позиция.

Искам да подчертая, че Църквата е надпартийна и нашият цвят е черният, а той се получава като се смесят всички други цветове и ги обема и обгръща.

Когато християни попитали за кого трябва да се гласува, в завета си св.Нектарий Егински Нови Чудотворец казва: "Из между многото кандидати, изберете този, чиито позиции стоят най-близко до евангелските принципи, този, който с живота си е образ на евангелска добродетел, защото заради началниците и тези, които са под тях, Бог или благославя, или наказва. Благочестивият управник за народа е благословение и означава добруване, а нечестивия и безбожен злодей като управник за народа означава беди и нещастия.

Тъй че както се казва и в Светото писание, нека бъдем незлобливи като гълъбите, но същевременно и нека имаме мъдростта на змиите, а змията се почита инак като мъдро животно.

Бих искал да се обърна към вас с една конкретика във връзка с тези предстоящи събития тук, в района. Чуват нашите уши - дори в храмовете и обителите се промъква наглед радостната новина как град Брезник щял да бъде позлатен. Как тук щели да се излеят мляко и мед и манна от блага да потече към този край.

Така човек се сеща веднага за две неща. Първото е, че безплатно сирене има, но то е само в капана. И второто е, че всички известни и напоследък измами започват с това - среща те един човек и ти казва искаш ли да ти дам 100 лева и всеки казва да . Ама после започват условията, при които взимаш 100-те лева. После последиците са печални.

Призоваваме ви в името на бъдещето на нашите деца да размислите за това, което предстои да се прави и дали то е безобидно. Разбира се ние не сме технически грамотни, за да можем да кажем то наистина ли е безвредно или напротив. Това, което вече стана известно тук е, че мненията са крайно противоположни. Едните казват почваме да копаем с шепи злато и няма никакви проблеми - чист прекрасен въздух. Еколозите предупреждават за катастрофи, катаклизми, рак, всякакъв род унищожение и смърт. Ние не знаем откъде да застанем, но вие като граждани сте призовани да разберете, защото умът за това е даден на човека, за да го употребява. За жалост на българския герб вместо "Съединението прави силата" по ще бива да пише "Язека най-мразим да мислим"". Но ние това не трябва да го следваме. Ние трябва да се стараем да разберем какво е това, което тук искат да се направи.

Ние ви призоваваме като пастири, загрижени за бъдещето на повереното ни патство - за неговото телесно здраве, което предполага и духовно здраве, защото един сбор от инвалиди ще е годен за твърде малко добро нещо.

Заемете съответна на вашето сърце позиция. Изисквайте и кандидатите твърдо и ясно да заявят своята позиция по въпроса и след като вие за себе си сте взели своето вътрешно решение, ориентирайте се там, където вашето вътрешно решение съъответства на волеизявлението на кандидата.

А ако ви излъжат, заредете се още на третия ден след изборите пред обищината с домати и с яйца, а благославяме и тояги, и камъни, и ги почвайте.

Това искам да ви кажа. Прощавайте за това отклонение, но това което ние научихме, което достигна до нас, направо ни плаши. То не било нещо безобидно. Касае се за нещо на живот, или на смърт. Т. е. дигайте се, бъдете граждани будни. Участвайте масово на изборите като се запознаете с платформите на кандидатите и определите за вас тези, които виждат живот зеленина и вода - водата на вярата и живия евангелски пример.

Бог да ни умъдрява и да ни пази по молитвите на застъпниците на град Брезник св. вмчк. Георги, чийто храм ще обновим и св. вмца. Параскева, която в тези скорошни дни има празник.

Няма коментари:

Публикуване на коментар