15 октомври 2011

Кмет получи медал от ЦъркватаКметът на Трън получи паметен медал от Църквата. По повод Деня на града, който се чества на Петковден- 14 октомври, Станислав Николов, който заради изборите е в оставка, но най-вероятно отново ще бъде кмет, беше отличен заради заслуги към православието.

От името на архиерейското наместничество на Трънска духовна околия и на всички свещеници, монаси, клира и църковни настоятели, отличието беше връчено от йеромонах Никанор от Църногорския манастир "Свв. Козма и Дамян" в района на село Гигинци.

"Рядко се случва Църквата да благодари на някой държавник и това е истинско историческо събитие. Но причината не е в Църквата, а в това че не тъй често се срещат достойни хора и истински държавници, чиито усилия да заслужават да бъдат отчетени и уважавани.", подчерта монахът, прославил се с възстановяването на Църногорската света обител.

Станислав Николов получи църковния медал заради добрините и цялата му помощ, която той е сторил за възстановяване на храмовете и възраждане на огънчето и светилничето на вярата в душите на хората, обясни йеромонах Никанор. В чест на отличения кмет духовници изпяха многолетие.

Откакто Станислав Николов е кмет на Община Трън, там се случиха доста добри неща с няколко църкви и манастири от многобройните в Района. Ремонтирана отвън беше черквата "Св. Никола" в центъра на Трън. Благочестиви хора възстановиха и беше обновена черквата в гробището на село Джинчовци. Пак там по частна инициатива беше направено аязмо и параклис при лековито кладенче, кръстено на св. Петка. Сттроителен предприемач, родом от село Цегриловци,с помощта на други хора, ремонтира и беше обновена църквата"Св. Спас" в селото. Държавата даде пари за частично потягане и почистване на двора на църквата "Св. 40 мъченици", единствено съхранена от манастирски комплекс в село Лева река.

Заговори се активно за възстановяването на Трънския манастир "Св. Архангел Михаил", до руините му по волята на Станислав Николов като кмет беше прекаран нов път и обителта става достъпна. Спешно има нужда да се направи покрив на сравнително запазената църква и Станислав Николов обяви, че дарява лични средства, за да се сложи началото на дарителска сметка. Това обаче не е всичко направено, но освен признанието на Църквата и уважението на хората, делата на такъв управник ги оценява и Господ, а това малцина властници не са забравили.Със същия медал за заслуги към православната църква по-рано през деня беше отличен и Георги Михайлов, бивш кмет на община Брезник, където на Петковден вече втора година се чества общоградски духовен празник.
Георги Михайлов беше първият председател на гражданското сдружение по възстановяването на Църногоския манастир край Гигинци. когато за обителта не се знаеше нищо и монасите съществуваха по чудо сред руини, той беше от малкото хора, които помагаха. Докато е управлявал в Брезник е вършил добрини за храмовете по селата, но това е продължило и по-сетне. "Приятелите се познават като помагат в труден момент, когато вече нещо е направено за всеки е лесно да се притече на помощ", каза местният свещеник отец Константин Стойчев като връчваше отличията на бай Георги, малко преди да го поръси със светената вода.Няма коментари:

Публикуване на коментар