30 октомври 2011

145 години от освещаването на храм „Св. Димитър” в Радомир145 години от освещаването си празнува храм „Св. Димитър” в Радомир на Димитровден - 26 октомври 2011 г.

В чест на празника, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим богослужението бе оглавено от протосингела на Софийска митрополия - ставр. ик. Ангел Ангелов. В съслужение взеха участие архиерейският наместник на Радомирска духовна околия ик. Иван Плочарски и свещенослужители от София и околията.

В края на литургията празнично слово за великия Божий угодник – св. Димитър, произнесе отец Ангел Ангелов. Той поздрави предстоятеля на храма, всички духовници, именници и всички, които честват този празник и пожела да пребъдваме под молитвената закрила на св. Димитър, който в скоро време чува и отговаря на нашите молитви.

По традиция след св. Литургия в двора на църквата бе отслужен празничен водосвет и бе раздадено благословено ястие на вярващите.

Майстор на 100-те литра постна чорба беше Стефанка Димова, която традиционно приготвя курбани и в други храмове в Радомирско.
Продуктите са събрани от дарения, но основен дял има църковното настоятелство, разказа Димова.

Организацията на честването на 145-годишния юбилей на храма също е дело на настоятелството. За празника бяха приготвени още баници и риба.

Преди да бъде построен храмът „Св. вмчк. Димитър, радомирци се черкували в манастира "Св. Спас" в Голо бърдо, разказа архиерейският наместник Иван Плочарски.

Храмът е построен от майстор Миленко от село Блатешница, който е строил и южното крило на Рилския манастир и източните сгради на Зографския манастир в Атон.

Царските двери и фриза под разпятието са възрожденска дърворезба. Някои от иконите са датирани от 1861г. При строежа на храма заедно с българите са участвали и турци, като прекарвали с каруци камъни.

През 1892г. било извършено преосвещаване на църквата от Самоковския митрополит, защото при изтеглянето на турците по време на войната тя е била осквернена.

Четирима са основните ктитори на храма при изграждането му - Тоше Паунов, Атанас Чиналски, Георги Стойнев и Петко кафеджията. Те купили нива от богат турчин и част от нея подарили за църква. Под ръководството на Архимандрит Зиновий била създадена и църковна община в Радомир.

Храмовият празник на църквата "Св.вмчк. Димитрий" - Димитровден, се е утвърдил като празник на Радомир, а св. Димитрий е неговият небесен покровител.Няма коментари:

Публикуване на коментар