08 февруари 2012

Бойко - властелинът на язовиритеЯзовирите в България, колкото и да са те, защото точната им бройка никой не знае, вече си имат шапка. Тури им я премиерът Бойко Борисов като същи властелин. На работна среща при премиера Борисов в Министерски съвет вчера е решено за всички водоеми в страната да отговаря министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, чрез НЕК и ДП "Язовири и каскади". Това стана след водното бедствие в Хасковска област, където заради скъсана язовирна стена в село с името Бисер осем човеци загинаха, а двама останаха в неизвестност. Трайков ще осъществява контрол върху състоянието и безопасността на всички водоеми, независимо от тяхната собственост. На него се възлага и да предприема мерки при опасност.Още докато беше лично на мястото на бедствието премиерът Борисов обяви твърдото си решение, че ще събере всички язовири под една шапка, за да има да има централизирано управление и ясен контрол над тях. Намерението му може и да е добро, но е закъсняло. То не може да компенсира бездействието преди неговото управление и това по време докато той е министър-председател.

Перничани, които следят потока от местни новини може и да си спомнят, как от време на време медиите в Перник съобщаваха, че областна комисия под ръководството на доскорошният заместник на губернатора Георги Шарлачки ходеше от гьол на гьол, независимо чия собственост е, и пишеше предписания.

Вероятно между кориците на папките стоят архивирани купища бумаги, в които има открити слабости, направени препоръки и мнения на специалисти за неотлложни мерки. Но от това нищо не е последвало.

Шарлачки беше натирен от Областната администрация, без никой да даде обяснение защо, но поне по отношение на язовирите той вършеше работата така, както е трябвало да я вършат всички отговорни за това в държавата. Но нито той, нито който и да било друг би могъл сам да се справи с неотложностите, за които са нужни пари. За това е нужна държавническа визия, а не централизиране.

Но няма как да се очаква такова нещо от българския премиер, след като той, като председател на партия ГЕРБ обяви, че 1 млн. лeва от държавната субсидия на партията ще се преведат за пострадалите райони. За парите на данъкоплатеца, които получава партията му Борисов каза, че са тяхна лична помощ към хората. „Да възстановим на хората къщите с тези пари. Все пак 1 млн. лв. от нас като партия са доста пари.”, беше репликата на Борисов, сигурно пак случайно изпусната като онази за пържолките за едно служебно куче. А българинът продължава да се надява премиерът Борисов като иска да е властелин, поне да спре да се изпуска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар