07 февруари 2012

На сурвакатури и бейлиз събра приятели Кирил Манов по Сурва



Сурвакатури и почерпка с уникалния пернишки коктейл от уиски с боза станаха част от маскарада в Перник тази година. Шефът на Културно информационен център – Перник Кирил Манов събра приятели, ценители и художници на изложба със собствени карикатури на сурвакарска тема. Малко преди официалното откриване на ХХІ-то издание на маскарадния фестивал „Сурва Перник 2012” изложбата му беше открита в галерия „Кракра”.

Кирил Манов и друг път е показвал шаржове, а миналата година издаде сурвакарски речник с падсказка за сурвакатурите. Откакто е шеф на КИЦ-а, той полага много усилия да внесе нови елементи в пернишкия маскарад. От много си скици, в които е събрал смешното и забавното в Сурва, вицовете на маскарада, той е избрал само 30 свои работи – повечето истински сурвакатури. Талисманите на Сурва - Сура и Сури, които Манов измисли, както и статуетката "Златен винкел", бащата на фестивала Йордан Николов, шефовете от ФЕКГ, сурвакари и мечкари в различни смешни ситуации, развеселиха гостите на изложбата. Авторът не е пропуснал да се надсмее и над себе си със свой автопортрет.

Оказа се, че за откриването не е канен никой – като на имен ден, но гостите бяха много. Поканен специално обаче се оказа само писателят Димитър Бежански, който от 30 години чакал честта да открие избожба на своя съученик Кирчо Манов. Всекиму можело да се случи да открие изложба като си върви по улицата и мине покрай някоя „Без всичко може, но без виц не може", казвал навремето Митко Коприщенов, когото по-възрастните перничани помнят като сътрудник на вестник „Димитровско знаме.

Бежански, представен като един от тримата видни глпаци на републиката, заедно с Доньо Донев и Виктор Самуилов, спретна импровизиран търг за карикатурата със Сура и Сури. Наддаването започна от 20 стотинки, но в крайна сметка беше продадена за 50 лв. на бизнесмена Иван Иванов – приятел на автора. За коктейла с бейлиз Иван подари и гигански зелник с неповторим вкус и аромат.

Президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон с удоволствие позира на Кирил Манов , който за кратко време нарисува негова „сурвакатура", на която го овековечи със звънци на кръста и чаша в ръка. И с надпис га произведе за гражданин на Перник за вечни времена.

Гостите имаха възможност да отпият и от хитовия пернишки бейлиз, по който напоследък са луднали в цяла Западна Европа и особено в Лондон. На най-горещите си почитателко Кирчо подари домино за уста с широка усмивка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.