24 февруари 2012

Първанов vs. Станишев в ПерникИма ли битка за лидерския пост в БСП между доскорошния президент Георги Първанов и настоящия председател на партията и временен председател на ПЕС Сергей Станишев? Това е въпросът, който настървено се разисква в медиите и чийто отговор старателно избягват социалистите. Почти месец след като напусна президентството, вчера Първанов даде първата си пресконференция, вече не като държавен глава. Той все още не заявява пряко дали ще се кандидатира за партиен председател. Единственото категорично нещо, което е казал по този въпрос, е че ще го направи, ако някой друг издигне неговата кандидатура.

На вчерашната пресконференция той се прояви повече загрижен за бъдещето на президентската институция, заради временната комисия за проучване на дейността й през двата му мандата, оглавявана от Яне Янев. Първанов заплаши президента Росен Плевнелиев, че в бъдеще ще има нови парламентарни мнозинства, които ще направят комисии, за да го разследват него, каквото и да искаше да му каже с това. За помилванията и опростените държавни вземания на бедни българи Първанов с основание прехвърли топката към Тройната коалиция, но искаше явно да уязви нейният премиер. В същото време доскорошният президент не пропусна да намекне, че атаката срещу него идва в навечерието на важен партиен конгрес, визирайки партийното събрание на БСП на 18-ти, 19-ти май. По думите му обаче, зад цялата атака стоял лично Бойко Борисов, както и Иван Костов, като ги обвини, че искат да изолират президентската институция, а не да влияят на партийната му кариера. Стана така обаче, че случайно или не, пресконференцията му съвпадна със служебно пътуване до Сърбия на Станишев.

“Първанов е от най-успешните политици в БСП заради неговите постижения. На конгреса ще може да представи идеите си, защото е делегат по право – имаше повод да обясни от своя страна Станишев, като допълни: Не виждам драма, няма да водя битка, това е вредно за БСП, прокарва разделителна линия и ефективно работи за Бойко Борисов.“
В размяната на реплики през медиите, между шамарите най-незавидно е положението на социалистите от Перник.

Говори се, че между Станишев и Първанов имало вече сключена сделка. Станишев бил казал на Първанов, че за него е лична кауза да спечели следващите парламентарни избори. Първанов пък бил направил оферта – той или негов близък човек да поеме партията, а Станишев да стане еврокомисар. Колко е вярно това, си знаят само те двамата. И докато атовете се ритат социалистите в Перник са в положението на магарето, което докато се чудело от коя копа сено да яде, взело че умряло.

Няма коментари:

Публикуване на коментар