07 март 2012

„Битълс"-ите вкарвали в кауша на милицията


За днешните млади това може да звучи като виц, но е истина. Легендарната група от средата на миналия век „Битълс" е била причина комунистическата милиция да арестува.

Два пъти пернишки рокаджия е бил прибиран в кауша заради ливърпулските „бръмбари". Това става в началото на 60-те години на миналия век, когато култовата банда завладява младата публика по целия свят.

Случката изплува тези дни, когато в пернишкия квартал „Изток" диджеят и рок музикант Ицо Коконов откри рок-кафе като жив музей на пернишките рок банди с много исторически фотоси по стените.

Спомените за пернишките рок групи са част от 80-годишната история на Перник като град и съществен елемент на градската социокултура, белязала съзнанието и бита на няколко поколения перничани.

Още не ми е ясно как не ми се случи нещо по-сериозно, разказва Кирчо Сергинов, който яко възмущавал пазителите на устоите на социализма в младежките си години - с дългата коса, с широките панталони, с музиката, която свирел.


Сергинов е самата история на рока в Перник. Много е вероятно създадената от него първа група „Пернишките братя" да е и първата рок формация в България изобщо, но е сигурно, че е съществувала преди „Бандераците". После „братята" стават „Матадор", а от тях пък се пръква легендарната група „Стримони", която хората от онова поколение помнят добре.

Та в ония години близки на Сергинов му донесли от Холандия парче плат с щамповани на него ликовете на „Битълсите" . Спътницата му в живота и до днес - поетесата Богдана Сергинова, веднага майсторски ушила от плата риза, станала фетиш за младия музикант.


Освен физиономиите на Ринго, Пол, Джон и Джордж на гърба се виждали и първите ноти на култовото парче „I want your hands". Това възмутило и вероятно е уплашило милиционерите и заради идеологическата диверсия Кирчо се намерил в кауша.

След конското обещал, че „повече няма да прави така" и го пуснали. Разминало му се и втория път като го сгащили със забранената риза, но повече избягвал да дразни комунистическата милиция с невинната дреха.

Кирчо Сергинов е в основата на много от групите и оркестрите в пернишко. Той е сред създателите на първия минен естраден оркестър. Негова е и първата бас-китара в града, която някой още пази старателно като голяма ценност от онова време и не бърза да я показва.

Групите сверели пред работнически колективи, по забави и журовете, на селски вечеринки в читалищни салони. Спомените за онези години нямат край, а случката с ризата е само епизод от едно минало, за което има много да се разказва и пише.

Много от първите рокаджии в Перник вече се преселиха в по-добрия свят, но докато има кой да разказва, добре е историите да се записват. Пък и младите нека да знаят как е било...

18-Юли-2009Снимките са от личния архив на Кирил Сергинов.
Няма коментари:

Публикуване на коментар