19 март 2012

Първанов се сети да подрежда държаватаНеобходим е нов кабинет на Бойко Борисов, а вместо министъра на икономиката, първо трябваше да бъде сменен вицепремиера Симеон Дянков. Така коментира пред журналисти в Перник в петък рокадите в правителството от миналата седмица доскорошният президент Георги Първанов. По думите му смяната на двамата министри Трайчо Трайков и Стефан Константинов е ясен знак за провала на правителството в енергетиката, икономиката и здравеопазването. "Серията от провали на премиера Бойко Борисов и на кабинета налагат цялостен ремонт на правителството, не може да се кърпи на парче. Това вече не изпълнява функции и пред избирателите.", заяви Първанов на едночасовата извънредна пресконференция, замислена преди това като брифинг, но предизвикана от събитията.

В стремежа си да се върне на лидерското място в БСП на червен кон, Първанов се сети да подрежда държавата. Обикаляйки страната по градове и паланки, както правеше това през 10-те години, докато беше в президентството той дава акъл на правителството, но предложенията му не почиват на нова доктрина, а са не по-малко популистки от действията на управляващите. За своя трибуна в Перник той избра заседателната зала на Общината, а компания пред журналистите му правеха не местните лидери на БСП, а кметът и неговите заместници, макар те да са излъчени от БСП.

Според Първанов министър-председателят трябва да поеме своята отчетлива отговорност. По думите му не могат да не бъдат отчетени разнопосочните сигнали от страна на Бойко Борисов по отношение на енергийните проекти. Във връзка с цената на АЕЦ „Белене" Първанов заяви: „Да, предишното правителство е подписало ескалация на цената по българския вариант. Защо и как е направено това някой трябва да отговаря, но ние трябва да заложим на общоевропейската индексация." Той допълни, че през 2009 година са проведени преговори и Русия е била готова да приеме този вариант само, че министър-председателят не си е мръднал пръста да направи нещо в тази насока.
Не може три пъти в рамките на мача да сменяш левия бек, заяви Първанов по повод смяната на здравния министър. Той подчерта, че настоящото правителство няма ясни визия, стратегия и политика за здравеопазването.

Президентът Първанов коментира и че никога не е обичал да кадрува, но ако трябва да подскаже на Бойко Борисов - нерешените проблеми според него идват от Симеон Дянков.
Относно споменатата от Росен Плевнелиев възможност да вземем заем от МВФ Първанов заяви, че тази идея се обсъжда дни наред, но за пръв път получава подкрепа на такова високо ниво. Според него това е поредното признание за провал на 80-те антикризисни мерки на кабинета.

Първанов приветства идеята на държавния глава и министър-председателя за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене" и шистовия газ. Ако Борисов не го направи, опозицията трябва да предприеме, обоснове и настоява за такъв референдум, смята Първанов. "Мисля, че такава инициатива приляга на левицата, която отдавна има на въоръжение този проект.", каза той и изрази готовност да се намеси с аргументи в полза на Белене.

Първанов засегна имената и на външния и вътрешния министър на страната. По думите му отговорност за провала на бизнес форума в Катар, както и за този в Тунис и много други носи външно министерство. Причината пък била в разбиването на българската дипломация от Николай Младенов. „Много мини ще продължават да гърмят под краката на премиера и нищо добро не го чака, ако продължава да му се доверява", заяви Първанов.
Той подчерта, че не поставя под съмнение амбицията на Цветан Цветанов да командва парламентарната група на ГЕРБ така, както Дянков се опитва да командва чрез финансови механизми. "От всички обаче страдат само и единствено българските граждани", подчерта Първанов.

На въпрос какво може да „взриви" кабинета „Борисов" Първанов посочи, че това са бедните отчаяни и протестиращи хора. Проблемът обаче е, че те не припознават опозицията и в частност БСП като политически носител на този гняв. Телевизорът ще победи хладилника отново, направи опит да е оригинален доскорошният президент.

1 коментар:

  1. Анонимен14 юни, 2012 10:40

    Георги, а защо ти не проведе -като в други бивши СОЦ държави -ЛУСТРАЦИЯ на КОМУНИСТИТЕ-барабар с теб?

    ОтговорИзтриване