20 март 2012

Държавата отнема дете от родителите по анонимен сигналТези дни, докато медиите преливаха от информация за смяната на двама министри от кабинета «Борисов», една много важна новина остана смачкана в потока от празнословие, което не каза нищо от задкулисието. Или само загатна несмело за него. Новината беше повече от ужасяваща.

След анонимен сигнал през Националната телефонна линия за деца 116 111 през февруари, двегодишно момченце е било отнето от родителите му, защото го отглеждали „в краварник при извънредно нечовешки условия». В повечето от медиите, повторили новината пишеше, че детето е било спасено! И за това било съобщено от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).

При проверката било установено, че детето, майката и мъжът, който е предполагаемият баща, живеят в обора и спят в сламата при животните. Вездесъщи експерти направили заключение, че семейството не е в състояние да осигури подходящи условия за правилното развитие на момченцето и то е поставено под полицейска закрила, а впоследствие е настанено в дом за медико-социални грижи за деца.

По нататък в новината се съобщава как специалистите обяснили, че пренебрегването на физическите и "развитийни" потребности на дете на подобна възраст може да има много тежки последици за цял живот – трудности в установяването на доверие, забавено езиково развитие, липса на социални умения. От ДАЗД са уточнили, че през месец февруари на телефон 116 111 са постъпили 6 247 повиквания и са проведени 1 179 консултации.

Така авторитие повторили тази новина утвърждават страннната ценност, че не родителите, а държавата може да полага по-добра грижа за децата. Изглежда, че наистина се налага закрила на детето в България, но не от родителите му, а от ДАЗД, чиновниците и законотворците.

Въпросът тук е след като в отговор на анонимния сигнал е установено, че семейството и двегодишното дете живеят в краварника кой го е грижа детето да остане със своите родители. Удобен повод да бъде поставен на представители на държавата в Перник ще има днес.

В съобщение от администрацията на областния управител в Перник се известява, за организирана работна среща по повод три проекта, свързани с «основните приоритети на правителството в областта на подкрепата на деца и семейства, включително и чрез деинституализация (каква дума само!) на грижата за деца». Трите ключови проекта са „ Детство за всички ”, „И аз имам семейство ” - финансирани по ОП „РЧР”, и Проект за социално включване, финансиран със заемни средства от Световната банка, странно защо със заем, а не по оперативната програма и още по интересно е дали консултантите имат връзка с наякои от заместниците на социалния министър.

Всеки един от тези проекти е израз на предприетата реформа в грижата за децата и подкрепата на семействата, убеждават от администрациятана губернатора в Перник , обратно на примера от новините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар