09 март 2012

Уникална колекция рисунки на Никола Танев се пази в ПерникУникална колекция от рисунки на световно признатия български живописец Никола Танев се пази в Перник. През 1985г. 20 скици на художника, правени с цветни моливи през 1947г., стават притежание на Мини-Перник. Рисунките са посветени на Перник и на рудник Куциян. 10 от тях са откупени от неговата сестра Мария Бошнакова (по баща Танева), а другите 10 тя подарява на мините.Сега колекцията е подредена в заседателната зала в Минната дирекция. Една от рисунките е сменила притежателя си. Един от бившите ръководители на предприятието си е позволил да я подари на Симеон Сакскобургготски по време на негово посещение в Перник през 2005г.

Независимо, че рисунките, които се пазят в Минната дирекция, не са истинският Танев, те все пак са високо художествено постижение. По думите на познавачи това е един талантлив израз на прозата на делника и черния миньорски труд, издигнати във висша ценност. Повечето от тези рисунки са силно експресивни и заредени със сгъстено драматично чувство, което иначе не е характерно за художника.

В пейзажите и сцените на миньорски труд няма нищо лекомислено и повърхностно, макар и да са изпълнени на един дъх. До този момент подобни теми отсъстват от творчеството му, но големият художник изключително задълбочено схваща смисъла на промишления пейзаж - ритъма на пространствата, конструкциите, движенията на групите, перспективните ефекти от пушеците и утринните мъгли.

Танев рисува и миньорските квартали на Перник с неподправения им облик на работнически квартали, в които са се заселили доскорошни селяни. В този смисъл рисунките от Пернишкия цикъл на големия художник, познат преди това във всички големи галерии в Европа, имат характера на безценен художествен документ на времето.

Може би не би било излишно да се отбележи как и защо този витален художник, познат с идиличните си картини, през 1945-1947г се заема да рисува „новия живот".

По това време старата слава на големия артист Никола Танев, направил 50 изложби в Европа, познат като бохем и поклонник на женската красота, светски лъв, който лети на самолет с шалче и бели гети, който язди и кара ски с белоснежен пуловер и има една от най-хубавите коли в предвоенна България, е попарена.На 27 септември 1944г. Никола Танев е задържан от народната власт заедно с Константин Щъркелов, Александър Божинов, Александър Добринов и други художници, писатели, журналисти, музиканти. Изпратен е в Дома на слепите, който се намира тогава в кв. "Красно село". Там с помощта на счетоводител се снабдява с тетрадка, за да рисува. Изпъстря я с 68 миниатюри, които излизат вън от решетките благодарение на пазача. След това е прехвърлен в Разузнавателното управление на войската, а по-късно е затворен в кучешкото помещение в дома на Александър Буров на ул. "Московска".

Магьосникът на българските слънца за шест месеца е лишен от слънце. Близките му разказват, че причината за унизителния живот, който му е отреден, е познанството му с д-р Делиус, шефа на Гестапо в България, който е страстен ценител на неговото изкуство. С пуснати в ход всевъзможни връзки те успяват да го измъкнат от тюрмата, но крилете му са пречупени.

По личното му признание затварянето му от народната власт е причина за сполетялото го няколко години по-късно тежко заболяване. Неугасимата му енергия , която му е помагала да прави по 4 големи маслени картини на ден, завидния оптимизъм и зашеметяващата му виталност са разколебани. За да запази себе си, съпругата си Миша (Димитрия Георгиева) и жилището си, заплашено от експроприиране, той започва да рисува манифестации, бригадирския живот, обявяването на републиката. Без лоялност към властта на комунистите е нямало да оцелее. Така се раждат и рисунките от пернишкия цикъл.

Колекцията на Мини-Перник е част от по-голяма серия рисунки. Според сведение от 1956г. са били 50 на брой и са се пазели в отделна папка. Преди години имаше идея колекцията да бъде подарена на Община Перник, но после това се осуети заради намерението те да станат основа на галерия в Минната дирекция.Сега богатството е достояние на минните специалисти и специалните гости на Мини Открит въгледобив, чиято собственост е и уникалната колекция, заедно с безценния музей на Мини- Перник, съхраняващ редки документи и експонати, свързани с развитието на въгледобива в България.

Почти като виц звучи една история, за която казват, че е напълно достоверна. Когато Мини Открит въгледобив бяха приватизирани, новите собственици не били много наясно какво са купили. Първа в Перник дошла асистентка на главния бос и ахнала при вида на Минната дирекция, а като се върнала в София не намерила думи да обясни придобивката.

Предприятието беше продадено от Агенцията за приватизация в края на юли 2004г. за 5 400 000 лева на "Корником" ЕООД. Началната тръжна цена беше 5 200 000 лева, а стъпката на наддаване 200 000 лева. Останалите участници в търга бяха "Еврометал Комерс" ЕООД, Перник и "Енергетик 2004" ЕООД, София.


Животът на Никола Танев в дати:1890 - роден в Свищов на 5 декември
1905 - заминава за Франция с баща си и да 1908 учи в печатарско училище
1909-1912 - следва и завършва Академията за декоративни изкуства в Париж при проф.Пол Реноар и проф. Манжан, среща се с Клод Моне
1912 - първа изложба в София, в Тръпковата галерия
1913-1914 - отново в Париж
1916 - военен художник, рисува фронта. Участва в изложба на българското изкуство в Берлин
1920 - участва в изложба на дружеството „Родно изкуство", на което е член и основател
1920-1923 - живее и рисува в Грац, Инсбрук, Мюнхен, Манхайм, Берлин. Прави изложби в Германия. Става член на дружеството на германските художници.
1925- пътува из България и рисува малките подбалкански градчета.
1927- изложби в София, Прага, Бърно.
1928- изложба в Рим, показва 100 картини.
1929 - изложби в Прага, Варшава, Будапеща, Карлово, Пловдив.
1930 - изложба в Белград, Сплит, Загреб. Рисува в Цариград.
1931 - изложба в Милано, същата година купува и апартамент на бул. "България" 87 (днес "Евлоги Георгиев)
1932 - изложба в Амстердам
1933 - изложба в Милано
1934 - изложба в Белград и Будапеща
1936 - отново в Германия и отново изложби, краят на годината изложба в Рим
1937 - рисува в Тетевен, изложба в Стокхолм,
1938 - изложба в Германия, Варшава, София, Хамбург
1939 - катастрофира по пътя за Берлин (януари)1940 - работи предимно в България. Рисува Балчик. Юбилейна изложба по случай 50-годишнината на художника в София в галерията на ул. „Раковски" 1251941 - отново на път - Германия, Македония, работи в София1942 - участва в Биенале във Венеция
1943 - изложба в София - софийски пейзажи, заминава за Беломорието1944 - рисува развалините след бомбардировките;- на 26 септември е арестуван и задържан до април 1945г.1945 - Рисува в Карлово1946 - Рисува пейзажи от София, манифестации и митинги1947 - Цикъл за живота на пернишките миньори1948 - рисува строежа на жп линията "Ловеч - Троян"1949 - получава инсулт и се парализира1954 - звание "Заслужил художник"1954 - 1956 - диктува спомените си, публикувани 20 години след това1956 - на лечение в Будапеща1962 - месец май - юбилейна изложба в София в залата на "Раковски" 125- умира на 23 юли в София1968 - посмъртно е удостоен със званието "народен художник"


В Перник се пази още една знакова работа на знаменития художник. Дълги години в Малкия селон в Двореца на култерата стоеше платното "Косач". Сега то е прибрано във фонда на Градската художествена галерия "Любен Гайдаров". Във фонда е и масленото платно "Куциян".
13-Декември-2009

1 коментар: