19 март 2012

Първанов дойде в Перник като президент за победа в БСП
Без персонална битка на най-високо ниво БСП няма да стигне до успех, смята доскорошният държавен глава Георги Първанов.БСП не може да се радва на второ място – трябва да сме шампиони, да се готвим за победа. Разработените от Националния съвет управленски програми не се популяризират достатъчно – алтернативите на ГЕРБ трябва да се сведат в 10 точки, за да е ясно какво очаква хората. Нужна е бърза, разумна организационна промяна в партията на всички нива. Уставът от 83 страници е неработещ, нужен е лек и ефективен документ. Структурите по места трябва да са динамични и работещи. Председателят на партията трябва да се избира на вътрешно партиен референдум от всички партийни членове. За плоския данък да се пита партията и да се поеме курс наляво след одесняването. Тези и още други тезиси за вътрешнопартийния живот на БСП сподели на почти двучасова среща със соц. актива в Перник доскорошният президент Георги Първанов в петък.

Той дойде в родния си град за среща със социалисти и симпатизанти на БСП, но воден от неотшумялата си практика на държавен глава първо посети кабинета на кмета, вместо да отиде в местната централа на БСП. Заради актуалните събития в страната Първанов даде почти едночасова пресконференция, но пак в сградата на общината, а не в БСП.

Пред местни и столични журналисти той коментира последните рокади в правителството и изявленията на политическите мъже от същия ден. Най-активна се оказа Илияна Беновска от радио К2, която обаче въпреки чепатия си нрав, задаваше удобни въпроси. Същите тези Първанов изрази и по късно на срещата със социалистите, макар основното вълнение на хората да беше какъв ще е изходът от двубоя за лидерския пост в партията между него и Сергей Станишев, който само преди две седмици беше на среща със същите хора.Зала „Панорама” се оказа тясна за всички дошли на събитието. Столовете заеха беловласите ветерани. Младежите стояха изправени отстрани, но оглашените не дочакаха края - останаха само най-верните от актива на Младежкото обединение. Събитието започна знаково. Икона на св. Георги Победоносец с пожелание за победа връчи на Първанов Маряна Методиева от Ковачевци от името на най-горещите му поддръжници за председател на БСП.След словото на Първанов за провала на ГЕРБ и плановете му за БСП, думата беше дадена за въпроси. Пръв стана Милко Величков от Земен. Както и на срещата със Станишев той двамата преди конгреса да се разберат вместо нелепо да се замерят с реплики като с камъчета. И независимо, че хората го аплодираха, Първанов го контрира, че камъчетата били срещу него, а той не се целел срещу „Позитано” 20. „Заклел съм се да не персонифицирам.”, увери съпартийците си Първанов и демонстрира самочувствие като припомни, че два пъти е печелил изборите за президент мажоритарно, като е бил подкрепен от два и половина милиона българи. С характерното му манипулативно четене на фактите от близкото минало Първанов реторично постави въпроса: „Кой какво е дал на партията и какво е взел?” И докато Бойко Борисов разказва на българите от телевизора за сивата кокошка на майка си и за фитката, която български ченчаджии направили на катарски бизнесмени навремето, Първанов пред беловласите социалисти, останали с ярките спомени от младостта си на комунисти, цитира класици. Беше си подбрал два примера, които обаче се чуха. От 2 милиона пенсионери само 300 хиляди са гласували за БСП, посочи Първанов и допълни, че за последните 2 години 16на сто българи от активната част от обществото са напуснали страната. С това и с темата за плоския данък, който в сегашните условия според Първанов е несправедлив, той развълнува и младежите. 24-годишния Радослав Иванов, определил себе си като икономист управленец изрази подкрепа за идеите на Първанов и за плоския данък, и за прекия избор на лидер от всички социалисти. После се заредиха комплиментите към него, които не бяха спестени и на Станишев.

Защо двамата заедно не обикалят страната и какво цели Първанов със соловите си акции не става много ясно. От всичко изговорено от него по никакъв начин не е много сигурно, че ще кандидат за председател на БСП или поне във внимателното му говорене не го заявява направо. През последните 20 дни той бил на повече от 50 срещи в различни краища на страната. „Може да съм демоде и наивен, според някого, но не мога да гледам какво става в държавата -имам нужда да изразя това, без да очаквам тази инвестиция да ми се върне, обясни в Перник Първанов. Дали е наивен и демоде ще преценяват в БСП, но отсега е ясно, че идеята му за олевяване на партията не се приема еднозначно. Странно е и това, че за 10 години в президентството, половината от които той определяше себе си като социален президент Първанов не е разбрал, че моделът на социалната държава е изчерпан, а това затваря вратата на левицата към властта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар